PNRAS- Piatra Șoimului ” Jurnal de călătorie”

 ”JURNAL  DE CĂLĂTORIE”

26-29 iunie 2025 

          Pentru a   recompensa elevii care au obținut rezultate deosebite  la sfârșitul anului școlar 2024-2025, echipa de implementare a proiectului PNRAS- Piatra Șoimului, a propus  organizarea unei excursii de 4 zile pentru 48 elevi,  reprezentând  primii patru elevi din fiecare clasă.  

     După o lungă perioadă de pregătire, analiză și finalizare a listei cu elevii participanți, a  sosit și dimineața  plecării.

  Ziua I 

Traseul : Piatra Șoimului – Piatra Neamț- Lacul Roșu- Sighișoara- Sibiu

Am ajuns la Sighișoara la ora prânzului și bineînțeles că după un drum atât de lung, trebuia să facem popas pentru masă, după care,  am pornit să cucerim cetatea Sighișoarei , în ciuda căldurii toride de afară. 

 
 

Muzeul armelor conține o colecție impresionantă de arme, hărți, gravuri și litografii.

  
  
Muzeul de Istorie Sighișoara este adăpostit în Turnul cu Ceas, simbolul orașului, care, împreună cu întreaga cetate, sunt parte integrantă a Patrimoniului Mondial UNESCO începând cu anul 1999.
Pe primul nivel se regăsește expoziția de arheologie, la următorul nivel întâlnim o farmacie cu obiecte medicale din diverse perioade, etajul al treilea dezvăluie o interesantă expoziție de mobilier urban, la nivelul patru regăsim expoziția de ceramică săsească , penultimul etaj  adăpostește mecanismul ceasului, iar de la ultimul nivel admirăm orașul-cetate. 
Fiind un grup numeros , a trebuit să ne împărțim în două grupe. În așteptarea celorlalți ne-am 
  

Sibiul , oraș  premiat în competiția Destinația Anului în turism, ne-a întâmpinat cu baloane colorate, și obiective minunate. 
Grăbiți am mers către Muzeul de Istorie Naturală unde ar fi trebuit să ne întâmpine un ghid, conform achiziției realizate, dar acesta lipsea. Cu toate acestea ne-am bucurat de colecțiile muzeului. 
Următorul obiectiv Muzeul Național Brukenthal; aceeași dezamăgire: ghidul plătit anticipat nu s-a prezentat. Scuzele doamnei de la casa de bilete nu prea ne-a ținut loc de ghid, am oftat și am vizitat colecția impresionantă de tablouri. 
  








   

Ziua a II-a 

Traseul : Sibiu- Râmnicu Vâlcea- Horezu- Tagu Jiu


 A trecut prima zi și cu forțe proaspete ne îndreptăm către Muzeul Astra , oază de relaxare și întoarcere în timp.

Ar trebui să stăm o zi întreagă dar mai avem drum lung de parcurs. 

Către Mănăstirea Polovragi observăm cum se adună norii, semn de ploaie; ne -am răcorit pentru scurt timp.

Mănăstirea Polovragi, renumită prin picturile sale este amplasată la poalele muntelui  PiatraPolovragilor în apropierea Cheilor Oltețului și a Peșterii Polovragi.  

Căldura revine  la fel de apăsătoare așa că un popas de 2 ore la salinele Ocnele Mari  este benefic. 

Coloana Infinitului este mai spectaculoasă în apus de soare; m salutat această sculptură  magnifică, în felul nostru simplu înlănțuind mâinile în jurul ei. 

 

Un ultim popas pentru această zi ”Ansamblu monumental Calea Eroilor”.








Ziua a III-a 

Deoarece ne așteaptă un drum lung, am pornit odată cu apariția zorilor și am ajuns la Orșova în timp util. Plimbarea cu vaporul durează 3 ore și pentru mulți dintre noi această călătorie va rămâne acolo undeva în sufletele noastre. 

Ne-am înghesuit pe punte spre a surprinde cât mai bine Chipul lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mracronia, Cazanele Dunării  și la fiecare ambarcațiune care trecea pe lângă noi, răspundeam la salut.

Ne-am despărțit cu greu de Dănăre  și am pornit către urmăoarele obiective Mănăstirea Prislop și Castelul Corvinilor. 



   










Ziua a IV-a 

Cetatea Alba Iulia--------Muzeul Unirii----- Catedrala Încoronării--------- Grădina Zoologică din Târgu Mureș 











 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

”Punte peste veacuri” 2023

Excursie Brașov- PNRAS Piatra Șoimului

Festivalul de colinde ” Punte peste veacuri” 2024